tisdag 18 juni 2013

Båt safari i Kristianstad

Den hemliga turen gick till Kristianstad och till båtsafari i vattenriket.

Sölve plåtade det han tyckte var intressant & fint på resan

 Sölves fiskelycka?
Nja... vi får väl se om han har något att säga om den senare :)


Kanalhuset föregångare till naturum. Här finns utställning djurliv


Å möte 


Uttrycket "ingenting är omöjligt" tycker jag är mycket bra, det visar den här  bilden med skrivtolkning, som man har med sig på båten.
Foto: Kerstin Linde & SölveTurnéus
Text: Tima Hallberg

Är du intresserad av att göra den här resan så kommer det text här nedan från Naturens bästa , http://www.naturensbasta.se:


"Båt i Kristianstad Vattenrike

Kaffe med dopping


Vattenriket Båtsightseeing Foto: Vattenriket Båtsightseeing
Vattenriket Båtsightseeing Foto: Vattenriket Båtsightseeing

Det doftar sommar och det pratas och skrattas när gammal som ung tar plats på Flodbåten för en färd längs Helge å i Kristianstad vattenrike. När den stabila aluminiumbåten lämnar stadskärnan och glider iväg längs de ringlande vattenvägarna förvandlas snart det lilla, lättillgängliga äventyret till stora upplevelser för både stora och små. Skeppare Lennart Björck tar alla chanser att skoja med passagerarna och den som vill ha mjölk i kaffet kanske får till svar att ”om ni behagar så står det en kossa bakom busken där…!”
Snart försvinner bryggan bakom teatern i tivoliparken. Sälg, al och pil som doppar sina grenar i vattnet ger vika för gröna strandängar med små sandbankar och sävligt betande vita kor, videsnår och stora vasshav. Helge å är Skånes största vattendrag och där ån flyter ut över slätten ligger Kristianstad vattenrike, ett av Sveriges främsta våtmarksområden med en makalös biologisk mångfald. Rosa fackelblomster lyser i åkanten medan Flodbåtens skeppare och guide Lennart Björck berättar med humor och insikt om alla de fåglar, träd och blommor som passeras. Luften som fylls av skränande grågäss i tusental är en vanlig syn och här finns även kärrhök, glada, strandskata, stork, svarttärnor och skäggdopping. Bland annat!

Under vattenytan är Helge å ett av landets artrikaste vatten när det gäller fisk med sällsyntheter som mal, en av de största sötvattensfiskarna i världen. Krokodilstorlek! Från båten kan man bland annat se Isternäset som Linné besökte under sin skånska resa 1749, samt Lillö borgruin. En av Lillöns botaniska rariteter är gullstånds, som Linné hittade för första gången i Sverige just i våtmarkerna runt Helge å.

En brun kärrhök cirkulerar värdigt över båten då Lennart plötsligt girar och med en illmarig min slår av motorn och styr båten rakt in i vassen – där det till passagerarnas förtjusning vankas kaffe med dopp i ett improviserat ”Café vassruggen”. En rörsångare sjunger knastrigt och som på beställning alldeles intill.
Efter några timmars båtfärd syns åter silhuetten av Kristianstad stadskärna med badhuset och kyrkan. De unika våtmarkerna är en karaktäristisk del av stadens närmiljö och efter avslutad ”djungeltur” känns det märkligt att gå iland mitt i stan, med tågstationen bara en kort promenad bort."


Vattenriket Båtsightseeing



Hemsida www.flodbaten.se
E-post infoflodbaten@tele2.se

2 kommentarer:

  1. Vi hade i alla fall tur med vädret!

    SvaraRadera
  2. Hej på er alla .Vi hade tur med allt ,trevliga människor ,
    Middag .besök i gårdsbutik. Em,fika på Pråmen i Åhus .
    Även en liten glass till avslut innan hemresan .
    Hemma ca. 19.00.efter en varm och solig.dag .
    Inga-lill

    SvaraRadera